Recalcularea pensiilor | Decizii cu minus 1.300 de lei, punctaje la jumătate și ani de muncă lipsă. Ce explicații au decidenții

22 08. 2024, 16:45

Pensii cu 1.300 de lei mai mici, punctaje la jumătate, perioade de vechime în muncă care lipsesc din noile decizii, încadrări în alte grupe de muncă sau în cu totul alte sectoare. Sunt doar câteva dintre problemele cu care au mers oamenii la casele de pensii după ce au primit deciziile de recalculare.

La Casele de Pensii ale sectoarelor 3 și 4, unde e și sediul Casei de Pensii a Municipiului București, e mereu coadă.

Diferit de această dată este că peste jumătate dintre cei care așteaptă la ora 7:30 dimineața cu sufletul la gură să se deschidă ușile instituției sunt nemulțumiți de deciziile de recalculare a pensiilor, pe care le-au primit începând cu 16 august.

Ceea ce ar fi trebuit să fie revoluția pensiilor în România, să aducă dreptate și echitate pentru toți – după cum spun oficialitățile – a devenit pentru unii un coșmar.

Sunt vârstnici care s-au trezit cu pensiile înjumătățite, cu perioade de muncă lipsă ori cu încadrarea diferită a unor ani de trudă.

Toate anomaliile înseamnă o pensie mai mică în viitor, se tem oamenii, chiar dacă acum autoritățile dau asigurări că nicio pensie nu va scădea efectiv, deși punctajul rezultat în urma recalculării este mai mic.

Asigurările guvernanților și promisiunile de la televizor – că 3,8 milioane de pensii au crescut în urma recalculării – sunt privite cu neîncredere de mulți dintre cei care stau nerăbdători la coada de la Casa de Pensii.

Totuși, oamenii sunt calmi încă și au încredere că funcționarii le vor da răspunsurile la toate nelămuririle lor. Nu se gândesc serios să meargă în instanță, chiar dacă nu exclud posibilitatea. Citește mai multe aici.